HARRY POTTER&FANFICTION
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kedvenc linkjeim
 
Szereplők
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Legendák
 
Fleur Delacour

 
J.K. Rowling

A Bristol melletti Chipping Sodburyben született.

4 éves korában Winterbourne-be (Bristol elővárosába, néhány kilométerre régi lakhelyüktől) költöztek. Itt a szomszédban lakott két testvér (egy kisfiú és egy kislány) akiknek a vezetékneve Potter volt, ez akkor annyira tetszett az írónőnek, hogy sosem felejtette el. A saját nevét viszont nem szerette, mert mindig csúfolták (a Rowling és a Rolling összecsengése miatt).

Imádta a fantasztikus történeteket, melyeket édesapja olvasott fel neki vagy amit már ő olvasott. Kedvencei voltak: Kenneth Grahame: The Wind in the Willows (Magyarországon a Békavári uraság c. film), C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia (film: Walt Disney Studios, 2005. karácsony), de a legkedvesebb könyve  Elizabeth Goudge: The Little White Horse-a volt.

Már kiskorában történeteket mesélt két évvel fiatalabb húgának. Első történetét, mely egy Nyúl nevű nyúlról szól, amelyben szerepelt egy nagy méhecske, akit Ms. Méhecskének hívtak, mindössze öt vagy hatéves korában írta.

A szülei igazi londoniak voltak és mindig az volt az álmuk, hogy vidéken lakhassanak. 9 éves korában Tutshillbe (Wales, kis falu Chepstow mellett) költöztek. Nagyon boldogak voltak testvérével, hogy a tágas mezőkön vagy a Wye folyó partján játszhattak. Az általános iskola azonban régi és kicsi volt, a tanár pedig szigorú.

A középiskolában a kedvenc tantárgya az angol volt, viszont a tornaórákat nem szerette (egyszer el is tört a karja). A kedvenc elfoglaltsága volt, hogy az ebédszünetben barátainak és osztálytársainak folytatásos történeteket mesélt.

Tanulmányait 1983-ban az Exeter Egyetemen (Dél-Anglia) folytatta, ahol franciát és klasszika-filológiát hallgatott. Eközben egy évig Párizsban is tanult. Szülei meg voltak győződve, hogy csodálatos karriert fog befutni kétnyelvű titkárnőként. Tanulmányai befejezése után Londonba ment, az Amnesty Internationalnél helyezkedett el mint titkárnő, ahol Afrika francia nyelvű részének emberi jogi problémáival foglalkozott. A legjobban az tetszett neki az irodai munkában, hogy amikor nem figyelt rá senki, történeteket gépelhetett a számítógépébe.

1990 nyarán sokat utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, és ekkor fogalmazódott meg benne az ötlet egy fiúról, aki varázsló, de ezt nem tudja és egy varázslóiskolába fog járni. Az egész történet kristálytisztán megszületett a fejében. Mikor négy órával később leszállt a vonatról a King's Cross Pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált. A történeten az ebédidejében dolgozott, pubokban és kávéházakban. Közben rövid történeteket és két máig kiadatlan felnőtteknek szóló novellát is írt, de ideje nagy részében a Harry Potter-történetekkel foglalkozott.

1991-ben kilépett munkahelyéről és Oportóba (Portugália) költözött, ahol angolt tanított. Szeretett tanítani, annak ellenére, hogy a diákjai „Rolling Stone"-nak szólították. Délutánonként és este tanított, így délelőtt jutott ideje az írásra és folytathatta a varázslófiú történetét.

1992. október 16.-án férjhez ment Jorge Aranteshez, aki a hadseregben szolgált (később egy tévénél dolgozott), és 1993. július 27.-én megszületett lányuk, Jessica Rowling Arantes. Férjétől azonban hamarosan elvált. Nem sokkal később csecsemő kislányával és bőröndjével, amely tele volt Harry Potter feljegyzésekkel és fejezetekkel, visszautazott Angliába, ahova 1994 karácsonyán érkezett meg. Skóciába, Edinburgh-ba költöztek, ahol húga, Di is lakott. Egy tanári állást szeretett volna kapni, de előtte be akarta fejezni könyvét. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte, itt fejezte be Harry Potter történetét. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, amit meg is kapott, mikor a könyvét befejezte.

Ezután elkezdett kiadót keresni, de sorban utasították el. Végül Londonban talált egy ügynököt (Christopher Little), akinek sikerült eladnia 1996 augusztusában a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher's Stone) kéziratát az angliai Bloomsbury Children's Books kiadónak, kb. 4000 dollárért.

Az írónő elhelyezkedett franciatanárként, amikor megtudta, hogy könyvét ki fogják adni. Az iskolában, ahol tanított, a Rawhide című filmsorozat egyik betétdalát (Rolling, rolling, rolling, keep those wagons rolling...) énekelték neki kórusban a diákok.

A könyv 1997 júniusában jelent meg Angliában. Az írónő sokáig azt gondolta, hogy nem fogják felfedezni. Tévedett, 1997-ben elnyerte a British Book Awards Children's Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for ages 9-11 díjakat.

Néhány hónappal később a Bologna Children's Book Vásáron, Arthur Levine, a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója megvásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. Az USA-ban a könyv 1998 szeptemberében jelent meg Harry Potter and the Sorcerer's Stone címen.

2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait.

2001. december 26.-án házasodott össze második férjével Dr. Neil Murray orvossal, Pertshire-ben. 2003. március 23.-án megszületett fiúk, David Gordon Rowling Murray. 2005. január 23.: lányuk, Mackenzie Jean Rowling Murray.

Díjak

 • Nestlé Smarties Book Prize 1997 Gold Medal 9-11 years
 • FCBG Children's Book Award 1997 Overall winner and Longer Novel Category winner
 • Birmingham Cable Children's Book Award 1997
 • British Book Awards 1997 Children's Book of the Year
 • Young Telegraph Paperback of the Year 1998
 • Sheffield Children's Book Award 1998
 • Whitaker's Platinum Book Award 2001
 • Scottish Arts Council Book Award 2001
 • Children's Book Award in 9-11 category 2001
 • Whitaker's Platinum Book Award 2001
 • Winner of the Hugo Award 2001

  Érdekességek
 • A sorozat már kitalálásakor is hét kötetesre volt tervezve.
 • Portugáliába érkezésének első hetében írta meg kedvenc fejezetét az Edevis tükre címűt (Harry Potter és a bölcsek köve).
 • A könyvre azért került a J. K. Rowling név, mert a kiadó nem volt biztos benne, hogy egy női író könyvét a fiúk el akarják olvasni.
 • Az írónő élete legszebb pillanatának azt tartja, mikor megtudta, hogy a könyve meg fog jelenni.
 • A dúsgazdag és világhíres írónő rendkívül visszahúzódó életet él, szinte alig ad interjút, magánélete tabunak számít. Azonban nem felejtette el, hogy honnan indult. Rengeteget adakozik, és például az ötödik rész megjelenésekor a hajléktalanok segítségére sietett Európa német ajkú országaiban. Kizárólagos jogot adott mintegy 20, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított "aszfaltlapnak", hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék.
 • A World's Richest 2004 listát összeállító magazin az év legnagyobb szenzációjának tekinti, hogy 2004-ben J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője is belépett a milliárdosok klubjába. Igaz, hogy az írónőnek mindössze az 552. helyet sikerült elcsípnie egymilliárd dollárra saccolt vagyonával, ám ezt is sikernek könyvelheti el, hiszen sokakkal ellentétben nem egy vállalat élén sikerült meggazdagodnia és nem is örökölt. Sőt ő az első, aki egy könyvvel keresett ennyi pénzt.

  Könyvek

1. könyv:
Harry Potter and the Philosopher's Stone
Anglia, 1997. június
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
USA 1998. szeptember
Harry Potter és a bölcsek köve
Magyarország, 2002.
288 oldal
könyv:
Harry Potter and the Chamber of Secrets
Anglia, 1998. július
USA, 1999. június
Harry Potter és a Titkok kamrája
Magyarország, 2002.
318 oldal

3. könyv:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Anglia, 1999. július 8.
USA, 1999. szeptember
Harry Potter és az azkabani fogoly
Magyarország, 2002.
400 oldal
4. könyv:
Harry Potter and the Goblet of Fire
Anglia, 2000. július
USA, 2000. július
Harry Potter és a Tűz Serlege
Magyarország, 2002.
680 oldal

5. könyv:
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Anglia, 2003. június 21.
USA, 2003. június 21.
Harry Potter és a Főnix Rendje
Magyarország, 2003. december5.
752 oldal

6. könyv:
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Anglia, 2005. július 16.
USA, 2005. július 16.
Harry Potter és a félvér herceg
Magyarország, (előreláthatólag) 2006 tavasza

7. könyv:
Harry Potter...
Anglia
USA
Harry Potter...
Magyarország

Egyéb könyvek

A kviddics évszázadai
(Quidditch Through The Ages)
2001. március 12.

Legendás állatok és megfigyelésük
(Fantastic Beasts and Where to Find Them)
2001. március 12.

Filmek
1. Film: 
Harry Potter and the Philosopher's Stone
(Harry Potter and the Sorcerer's Stone – USA)
Harry Potter és a bölcsek köve
Bemutatás
: 2001., 152 perc

Rendező: Chris Colombus
Forgatókönyv: Steven Kloves

Színészek:
Harry Potter - Daniel Radcliffe
Ron Weasley - Rupert Grint
Hermione Granger - Emma Watson
Draco Malfoy - Tom Felton

Albus Dumbledore - Richard Harris
Minerva McGalagony - Maggie Smith
Perselus Piton - Alan Rickman
Mógus professzor - Ian Hart
Flitwick professzor - Warwick Davis
Rubeus Hagrid - Robbie Coltrane
Argus Filch - David Bradley

Petunia Dursley - Fiona Shaw
Vernon Dursley - Richard Griffiths
Molly Weasley - Julie Walters
Mr. Ollivander - John Hurt

2. film:
Harry Potter and the Chamber of Secrets
Harry Potter és a Titkok kamrája
Bemutatás éve: 2002., 154 perc

Rendező: Chris Colombus
Forgatókönyv: Steven Kloves

Színészek (csak az újak):
Gilderoy Lockhart - Kenneth Branagh

Arthur Weasey - Mark Williams
Lucius Malfoy - Jason Isaacs

3. film:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Harry Potter és az azkabani fogoly
Bemutatás éve: 2004., 136 perc

Rendező: Alfonso Cuarón
Forgatókönyv: Steven Kloves

Színészek (csak az újak):
Albus Dumbledore - Michael Gambon
(Richard Harris 2002. október 25.-én elhunyt)

Lupin professzor - David Thewlis
Sybil Trelawney - Emma Thompson
Sirius Black - Gary Oldman
Peter Pettigrew - Timothy Spall

Marge néni - Pam Ferris

4. film:
Harry Potter and the Goblet of Fire
Harry Potter és a Tűz Serlege
Tervezett bemutatás éve: 2005.

Rendező: Mike Newell
Forgatókönyv: Steven Kloves

Színészek (csak az újak):
Voldemort - Ralph Fiennes
Rémszem Mordon - Brendan Gleeson

Madame Maxime - Frances de la Tour
Igor Karkarov - Predrag Bjelac
Viktor Krum - Stanislaw Ianevski

5. film:
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Harry Potter és a Főnix Rendje
Tervezett bemutatás éve: 2007.
Rendező: David Yates
Forgatókönyv: Michael Goldenberg

Színészek (csak az újak):

6. film:
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Harry Potter...
Tervezett bemutatás éve: 2008.

 
Óra
 
By Fedra James
 
Susan Kreber
 
Szavazás
Mit szeretnél a hetedik részben?

Harry győzze le Voldemortot
Piton haljon meg
Sirius térjen vissza
Sirius térjen vissza, Piton legyen jó
Még a hatodik részt sem olvastam
Harry haljon meg
Nem érdekel, szerintem az új részek már nem jók.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Vegyes HP
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt